Pages

August 6, 2015

Biskut Badam



Sesatunya biskut raya yang akak buat tahun ni. Kena tulis juga untuk rujukan akan datang. Akak pun dah tak rajin celoteh panjang2.. mungkin faktor usia kot.. ehehhh!

So, kita layan je resipi dia.. Akak dapat dari blog Yatimemories. Cuma tulisan ikut sesedap akak lah asalkan ingredient sama. Kiranya sedaplah biskut ni untuk tekak akak.. Itu je yang akak dapat katakan ya.. :)

Gambar tak berapa cun.. ikut kualiti hape murah akak tu ler..

BISKUT BADAM
Sumber: Yatimemories

Bahan2:

1 1/2 cawan mentega
1 1/2 cawan gula halus
2 butir kuning telur
1 sudu teh vanilla
1 cawan serbuk badam
2 cawan tepung jagung *
2 1/2 cawan tepung gandum *
Kuning telur secukupnya utk sapuan
Almond nibs secukupnya untuk hiasan
* Ayak tepung bersama

Cara2:

Pukul mentega, gula, kuning telur dan esen vanilla hingga sebati.
Masukkan serbuk badam, tepung jagung dan tepung gandum. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
Canai dan terap doh mengikut bentuk kesukaan. Letak atas loyang.
Sapu permukaan biskut dengan kuning telur dan tabur dengan hiasan (nibs).
Panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 160C selama 10 minit.
Bakar selama 20 minit atau sehingga biskut masak dengan elok.

No comments:

Post a Comment