Customer order cheese tarts dengan fillings blueberry dan coklat. Inti coklat yang dah siap ni akak rasa memang sedap. Lebih sedap dari yang dibeli selalu tu. Tapi akak ubah sikit dari resipi asal berdasarkan nota dari empunya blog juga. Jadi, kalau nak tengok resipi asal boleh klik link di atas. Saya punya ni untuk rujukan sendiri yang dah diubah segram dua bahan2nya.
INTI COKLAT (CHOCOLATE FILLINGS)
Bahan2:
250 ml susu/krimer sejat
150 ml air suam
60 g serbuk koko
40 g tepung jagung
160 g gula halus - boleh adjust sekiranya koko yg kita guna agak pahit
60 g mentega
1 sk esen vanilla
Cara2:
1) Campurkan susu, air suam, serbuk koko dan tepung jagung di dalam satu bekas. Kacau hingga sebati.
2) Tapis campuran bahan di atas dan tuang ke dalam periuk berisi gula.
3) Kacau dan masak dengan api perlahan sehingga pekat.
4) Masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau sebati dan matikan api.
5) Biarkan sejuk sebelum digunakan
Proses mengacau hingga pekat.. |
Resepi ni cukup untuk berapa ea. Kalau nak buat kuantiti sedikit macaman
ReplyDeleteResipi ni utk lebih 100 pcs tartlets (tak berapa pasti). Nak sikit, bahagilah bahan2 jadi 1/2
ReplyDeleteInti coklat ni sesuai untuk makan dengan roti tak? Nampak sedap��
DeleteDah cuba . Memang sedap . Rasa macam bun coklat kat kedai
ReplyDeleteBoleh simpan lama mana?? Dan cara penyimpanan macam mana..sy minta izin nk respi ni ya..
ReplyDeleteBiasanya saya simpan di dalam peti sejuk. Nak pakai baru keluarkan. Berbulan2 masih elok.
ReplyDeleteHi sis. Ada tdk sukatan pakai cawan? 😅
ReplyDeleteMaaf.. takda sukatan cawan :)
ReplyDeletedia takkan mengeras kan? kalau buat inti donat bagus tak?
ReplyDeleteTak keras kalau dalam suhu bilik. Saya selalu juga buat inti pau. Utk donat, bergantung pd citarasa :)
ReplyDeletenak tanya, sesuai tak utk filling muffin. terima kasih
ReplyDeleteSy minta izin nk buat rrsepi ni yr sis
ReplyDeleteSilakan...
ReplyDeleteInti ni boleh dibulat2kan ke mcm inti kacang merah?
ReplyDeleteTak boleh... Kecuali kalau dah lama dlm fridge, kadang boleh mengeras
DeleteBoleh guna untuk deco kek birthday ke...
ReplyDeleteYg ni tak sesuai utk deco kek ☺
DeleteSalam, terima kasih share. Tak sabar nak buat petang ni. Tp boleh sy tanya, boleh ke guna inti ni utk Pau kukus? And yg 250ml susu tu susu segar ke susu pekat ye? 😅
ReplyDeleteWsalam Nabihah..
DeleteBoleh guna untuk inti pau..
Guna susu cair aka sejat
Salam, nak tanya resipi ni boleh guna untuk inti kuih sepit tak?
ReplyDeleteWsalam... Tak pasti la..mungkin boleh, buat jgn pekat sgt. Biasa sy guna utk inti cheese tart dgn pau je..
DeleteSalam, resepi ni boleh pkai untuk inti kuih sepit tak?
ReplyDeleteTq share resepi... Kebetulan tgh cari resepi inti coklat
ReplyDeleteAlhamdulillah..dah banyak kali guna resepi Ni untuk inti roti bun yang saya jual. Ada sikit saya adjust tambah coklat coin beryl's. Customer komen sedap intinya & tak terlalu manis. Susu tu saya guna susu full cream (tepung) bancuh dengan air. terima kasih tuan resepi.😊
ReplyDeleteAlhamdulillah.. Bagus sgt kalau dpt improvise ikut citarasa tu 👍👍
DeleteSesuai ke jadikan filling dlm cokelat?
ReplyDeleteTak pasti pula.. 😊
DeleteMohon izin guna resepi ni ye...tq...
ReplyDeleteSesuai x untuk inti dorayaki?
ReplyDeleteTak sesuai untuk inti kuih sepit .coz coklat tak akan mengeras .
ReplyDeleteFilling ni biasa saya guna hanya untuk inti pau dan chocolate cheesetart saja. Memang bukan jenis mengeras sebab kandungan utama cuma serbuk koko dan susu cair. Tiada coklat ya.. :)
ReplyDelete