Maklumla.. akak ni orang Selangor.. Menu utama kat sana adalah ketupat nasi daun kelapa yang kami pun panggil "ketupat" sahaja. Dah moden ni, tukar ke ketupat segera pulak. Zaman umur belasan tahun, ada juga arwah nenek buat ketupat palas. Tapi, methodnya amat berlainan.. dari memasak, menganyam sampailah ke merebus. Cara nenek dulu, pulut di kukus, separuh masak dia gaul dengan santan lemak yang dah dimasak, lepas tu kukus lagi sekejap, baru dibungkus dengan daun palas. Cara membungkus pun senang yo.. tiga segi. Lepas tu kukus balik... baru makan.
KETUPAT PULUT DAUN PALAS
Bahan2:
2 kg pulut (kami guna pulut susu)
2 1/2 kg santan (nak sedap guna santan original)
Garam secukup rasa
Daun palas secukupnya
Cara2:
Basuh beras pulut sehingga bersih dan toskan.
Masak santan dengan api yang perlahan sambil mengacau sehingga mendidih. Perasakan dengan garam. Biarkan mendidih seketika dan kecilkan api.
Masukkan pulut dan gaul sebati dengan santan.
Bila pulut dah separuh masak dan santan sudah kering, matikan api.
Masukkan ke dalam kelonsong apabila pulut telah sejuk atau suam2.
Cara Merebus:
Masukkan semua ketupat yang telah disiapkan ke dalam periuk.
Tuang air sama paras dengan ketupat.
Tutup periuk dan rebus ketupat sehingga air kering. Sesekali balik2 kan ketupat tersebut.
STEP BY STEP
Didihkan santan |
Tos pulut yang telah dibasuh |
Masukkan santan beras pulut ke dalam santan yang telah mendidih |
Bila santan dah kering... pulut akan nampak berminyak |
Proses membalut pun bermula... isi pulut penuh2 ke dalam kelonsong dan tekan2 biar padat |
Nak membuat kelonsong ketupat ni ada caranya tersendiri. Terkial-kial akak masa nak bungkus tu. Tak pandai-pandai sampailah pulut dah nak habis. Mujur cikgunya penyabar.. Berpuluh kali suruh 'twist... twist!..' Tapi tak reti jugak. hehehe. Cikgu dah bungkus 10, anak murid masih sibuk membelek2 gaya mana nak buat ending. Semua angle di cuba.. Tapiiiii..... la ni akak rasa dah pandai la. Cuma kurang kemas lagi dan kurang padat. Takpe, nanti diam2 akak nak buat sendiri... lalalala.
Ketupat ni selain sedap dimakan begitu saja sebab dah lemak masin, makan le dengan rendang ka, serunding ka, gulai (kari) ka... atau, yang akak nak cuba esok ni ialah makan dengan susu. Depa biasa makan gitu jugak naa... atau dengan gula. Hehehe...
Sesudah siap.. samada nak terus direbus, atau simpan saja di dalam freezer kalau nak makan kemudian.. |
Proses merebus.. air cuma setakat paras ketupat. Tutup periuk dan rebus sampai air kering |
Siap untuk di makan! |
Cheq pun ghindu ketupat daun palas....huhuhu....tengkiu share resipi ni kak...sy xpernah amek pot cara tanak pulut tu... balut ketupat reti, tp dah lama tk buat ni tah2 skill dah ke laut agaknya ;p
ReplyDeleteHehe.. ur welcome! Kemarin akak ada sikit kesalahan menulis resipi.. ni baru baca balik n betulkan.. ;)
ReplyDeleteKak nak Tanya...santan mmg xpayah tambah air Dah ke? Guna pure santan yg kita beli 2 1/2 kg
ReplyDeleteKalau beli pure hat kat market tu kena tambah air la sikit.. mcm nak masak pulut tu, lebih sikit je dari paras pulut..agak2 je, akak xda sukatan :)
ReplyDeleteKalau sayang atau rasa rugi risau pulut tu ada kerak..bila hampir kering angkat periuk tu rendam dlm kuali or peruk yg lebih besar yg airnya mendidih macam kita kukus. Tutup periuk pulut macam kita keringkan tanak nasi, In Sha Allah semua pulut blh kita balut.
ReplyDeleteSukatan air or santan :Utuk buat tapai pun sukatan air yg sama
1kg pulut perlu 900ml,
Saya biasa buat jgk. Sukatan pulut n santan dpt dr org yg berniaga ketupat utk raya. Elok2 ja lemak tu. Kalau sekilo pulut,santan yg beli kt market tu 1/2 kilo. Beras pulut tu saya sukat pakai cawan (maklumlh sekali-sekala buat). Kalau beras yg sekilo td tu 5 cawan, sy tambah air n jadikan santan yg 'pure' td tu 5 cawan jgk. Alhamdulillah jd elok ja.
ReplyDeleteSaya pon 1 kilo pulut guna setengah kilo santan.. Tmbh air agak2 sendiri..
ReplyDeleteBaru chek nk belajaq buat,makan pandai nk biat xpandai.. nk cuba.. beli rasa cam hanpeh
ReplyDelete