Pages

May 16, 2014

Puding Roti & Sos Kastad

Sesi nak perabis roti yang dah nak expired.. Selalu tak rajin dan buang je. Tapi hari ni tiba-tiba tekak teringin...



PUDING ROTI

Bahan2:

6 keping roti Gardenia
1 sudu besar mentega - cairkan
235ml susu cair
2 biji telur
1/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
Kismis

Cara2:

Bakar dahulu roti menggunakan toaster, kemudian koyak-koyakkan dan letak dalam bekas. Tabur kismis di celah-celah roti dan di permukaan.
Tuang mentega cair ke atas roti tersebut.
Dalam bekas lain, pukul telur, gula, vanilla dan serbuk kayu manis bersama susu cair.
Tuang ke dalam bekas roti dan pastikan keseluruhan roti menyerap adunan susu tersebut. Biarkan seketika.
Panaskan oven dengan suhu 170C. Bakar adunan roti selama 25-30 minit.

Biarkan susu menyerap dalam 15-20 minit, kemudian bakar...
 

SOS KASTAD

Bahan2:
400g (1 tin) susu cair
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung kastad

Cara2:

Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau sebati dan panaskan hingga mendidih dan menjadi pekat.


No comments:

Post a Comment