Pages

May 16, 2013

Bacem Tempe & Tauhu


Sambil menunggu saat beradu En Fawwaz, boss kecik tu, mehle akak kongsi satu resipi tempe ala Indon. Walau tak menyamai bacem buatan makcik saya yang berasal dari Jogja itu... hehehe. Bolehla kalau nak pelbagaikan... buat lauk orang pantang. Sama macam entry akak yang sebelum ni.. :D

Rasa bacem ni agak manis. Lauk orang2 Jawa ni ada 2 jenis iaitu sedikit manis atau yang pedas banget macam sambal taun tu..


BACEM TEMPE TAHU

Bahan2:

1 keping tempe (yg harga RM1+ tu..) - potong besar
1 keping tauhu - belah 2
3 biji bawang putih
1 sb ketumbar
1 sk jintan manis
1 inci lengkuas
1/2 biji buah keras
1 sudu besar gula merah/kabung/melaka
Kicap manis
Sedikit gula pasir
Sedikit garam
Sedikit air asam
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara2:

Tumbuk bawang putih, ketumbar, jintan manis dan buah keras. Sementara lengkuas diketuk.
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan tambah air sehingga tempe dan tauhu tenggelam.
Rebus sehingga air kering dan matikan api.
Sebelum dihidang, keluarkan tempe dan tauhu dan goreng sebentar.
Boleh juga dimakan tanpa digoreng.

Saya suka letak cili padi masa merebus tu... sebab konon2 nak pedas sikit. Original bacem takde cili2 ni... :)


No comments:

Post a Comment