Gambar ihsan Google
RESIPI 1300g coklat masakan - potong kecil
200g UHT whipping cream (selalu saya guna jenama Anchor)
1 sudu besar mentega
- Panaskan whipping cream di atas api hingga mendidih sedikit dan matikan api.
- Masukkan coklat atau tuang atas coklat dan kacau hingga sebati. Masukkan pula mentega dan sebatikan.
RESIPI 2 - Dayangjack
100g coklat masakan
125ml susu segar
50g mentega
4 sudu besar madu/gula
- Satukan kesemuanya dan masak dengan kaedah double boil sehingga agak pekat
RESIPI 3 - Kak Nor
300g coklat masak
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi
RESIPI 4 - Buku Panduan Asas Menghias Kek
300g krim putar (whipping cream)
600g coklat masakan - cincang
1/2 cawan sirap glukos/madu
2 sudu kecil mentega
- Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih. Curahkan ke atas coklat dan kacau sebati.
- Masukkan sirap glukos
- Akhir sekali masukkan mentega
RESIPI 5 - Dari buku lama saya
50g serbuk koko
1 sudu besar minyak
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat (atau ikut manis yg disukai)
- Campurkan kesemuanya dan panaskan atas api perlahan sambil mengacau hingga sebati dan likat
**********************************
Nota:
- Chocolate ganache boleh disimpan di luar dengan suhu bilik atau di dalam peti sejuk untuk tempoh yang lama. Anda boleh variasikan penggunaannya mengikut kreativiti masing-masing.
- Fungsi mentega ialah untuk mengilatkannya
wau..best nye..blh try la...thanks :)
ReplyDeleteTerima kasih kerana sudi berkongsi :)
ReplyDeletesalam . boleh tak kalau tukar susu cair kpd susu segar ?
ReplyDeleteasslama tq share resep ganache dr serbuk koko heheh sy dah cube gune susu segar coklat alhamdulllha jadi kental nampknyer kena cairkan sikit nnti bile nk tuang ke kek apa pu terimakasih resepinyer ..moga murah rezeki pun....
ReplyDeleteResepi 5 ada campur minyak.lepas di sejukkan dalam peti kita kuarkan utk cairkan topping semula,minyak terpisah tak dr coklat?maksudnya minyak bertakung terasing dr topping coklat
DeleteT.ksh sudi bkongsi resepi ni..sgt bmanfaat.
ReplyDeleteAlhamdulillah..akhirnya dpt jg resepi bt topping coklt. T.ksh sbb bkgsi resepi..
ReplyDeleteAntara whiping krim dgn susu cair, mana lg best? Apa beza?
ReplyDeleteButter tu boleh tukar pada shortening tak?
Terima kasih
Guna whipping cream lebih sedap & lemak dan cantik..
ReplyDeleteSaya tak pernah guna shortening... kalau takde butter, tak perlu letak pun elok je.. butter cuma untuk lebih kilat dan cantik
As salam..wahhh..bgus2.. smpi 5resepi sis bgi..caya lah..resepi no.2,3 & 5 sy biasa wat tp no.1 & 4 blm penah wat..sy tertarik nk try yg no.1...hehe.. tq sis...
ReplyDeleteTq dgn perkongsian resepi ...nnt boleh try.. .nk tanya kalau whipping cream tu x habis boleh simpan berapa lama dlm peti ais?
ReplyDeletekalau whipping cream kotak kecil tu dlm 250ml.. selalu saya tuang terus dan lebihkan sikit chocolate. So tak berlebih.. Kalau kotak besar, sy habiskan semua dan simpan ganache tu dlm refrigerator (kadang dlm chest freezer). Tahan berbulan. Nak guna, keluarkan 2-3 jam dan cairkan semula
ReplyDeleteUrm..xjadi pown buat yg mcm Dayangjack - resepi 2..ruginye coklat n susu sgar..
ReplyDeleteMmmm... saya pernah buat cara tu.. jadi je. Cuma ambil masa lama sikit... Pendapat peribadi saya, lebih mudah guna susu atau creamer cair..
ReplyDeletegambar kek tu resepi ke berapa??
ReplyDeleteResipi 1 wan liza...
ReplyDeletewhipping cream tu non dairy or dairy?
ReplyDeleteUHT... dairy whipping cream eg Anchor
ReplyDeletesalam sis, nak tanya x perlu double boiled ek coklat tu? and sis guna jenama coklat masakan apa eh?
ReplyDeleteWaalaikumsalam..
ReplyDeleteTak perlu double boiled.. terus je masuk bila susu atau whipping cream panas (matikan api).. cooking chocolate biasa tu je..
Terima kasih atas perkongsian....dah cuba bt resipi 1....sgt mudah dan sedap....anak2 saya mkn mcm tu je mcm makan coklat
ReplyDeleteAda byk cara rupenya ye.. tq kongsi resepi :)
ReplyDeletemaaf ya...apa arti dr sudu dan tin disini ya, saya tertarik dgn yg ke 5, bisa tau kalo dlm gr atau ml apa ya? makasih byk sebelumnya ya
ReplyDeleteDear anonymous..
ReplyDeleteKalau sudu maksudnya camca atau spoon.. cth sudu kecil = teaspoon
Jika tin pula, ialah tin susu yg asal (jika dirujuk pada susu). Cth tin susu pekat di Malaysia, yang beratnya 500 gram.. boleh cuba google utk dapatkan gambarannya
Dear Cik Siti :) maaf sekali lagi ya byk nanyanya brarti 1/2 tin di resep 5 u/susu cair dan susu pekat/kental manis disini pake 250gr ya bunda, Allah yg membalas semua kebaikkan Bunda ya :) Sukses Selalu dlm Segala Hal & Bidang
ReplyDeleteJika yg pekat itu lebih kurang begitu beratnya.. Utk yg cair kurang pasti sebab tiada sampel di rumah waktu ni.. boleh saja anggarkan sendiri 1/2 dari berat yg tertera di label tin..
ReplyDeleteSalam. Kak, saya nak tanya, boleh ke kalau kita guna coklat gelap + non diary whipping cream untuk buat ganache? Ape bezanye ye dengan coklat masak + uht whipling cream? Terima kasih kak.
ReplyDeletemaaf Cik Siti saya tinggal di thailand disini susu cair adanya kalengan 405ml, bisa tau kalo disana/kaleng isi brp ml/gr ya, hehe...udah lama anak saya kalo liat cake coklat dgn coklat minta dibikinin, jadinya kayak dpt berkah dpt resep cara buatnya, sambil menunggu berharap, pingin buatkan krluarga buat kejutan thn natal :) makasih banyak sebelunya ya
ReplyDeleteWaalaikumussalam anon..
ReplyDelete1. Boleh guna dark chocolate.. tak byk beza cuma manis dan kurang manis je.. :)
2. Sy tak punya stok susu cair untuk refer sekarang ni.. boleh saja guna 200ml dulu.. kalau agak pekat dan mau lebih cair chocolatnya, tambah lagi sedikit susu cair <> 50ml.. Sebetulnya sy sudah terlalu lama (belasan tahun) tak guna resipi 5, jadi sukar untuk beri gambaran tepat
Ouh. Yeke. Kiranye kalau guna dark choc + non diary rasanya balance la ye? Saya takut nak guna dark choc sebab takot rasanya pahit. And kalau nak guna coklat masak + non diary bertambah manis la ye? Maaf ye kak banyak tanya. Sebab dekat rumah ade non diary tuh, membazir pulak kalau tak guna. Hihi.
ReplyDeleteOhh.. saya terlepas pandang perkataan 'non-dairy' tu.. Saya tak pernah guna non dairy wc untuk buat ganache.. ianya lebih sesuai untuk terus apply sbg frosting..
ReplyDeleteOuhh. Terima kasihh kakk sudi berkongsi. :)
ReplyDeleteKalau resepi 1 tu ganti guna choc chip blh ke sis?
ReplyDeletealhamdulillah..tqvm admin.semoga Allah murahkn rezekimu selali..aamiinn
ReplyDeleteterima kasih atas resepinya....semoga sentiasa dmurahkn rezeki
ReplyDeletesalam...nk tnya, resepi mna yg coklat nya ble dh curah ats kek, jd keras? sbb sy nk mghias ats kek.. xnk topping yg cair... law xda whipping cream boleh ke pki coklat masakan + majerin je?
ReplyDeleteWsalam. Sy tak berapa pasti keras yg macamana. Mungkin boleh cairkan coklat compund saja melalui cara double boiler dan cepat2 tuang atas kek
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteKenapa kalau guna susu cair topping cair.. Dah 3 kali saya buat.. Kena guna whipping cream jugak kan.. Kut kena masak bagi pekat 2 betul
ReplyDeleteGuna susu cair mmg tak sama outcome dgn whipping cream. Klu dah takda pilihan, guna susu cair dgn kuantiti kurang sedikit dari wc.
DeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteSaya minta izin share ye puan
Terima kasih
Waalaikumussalam..
DeleteSilakan.. 😊
Assalamualaikum nk tanya 500g wipping cream bersamaan dengan berapa cawan??
ReplyDeleteBoleh pakai 500ml atau 2 cawan
Delete