KETAYAP INTI DURIAN
Bahan2:
1 cawan tepung
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar atau santan (kalau adunan pekat, tambah air sedikit2)
1 sudu minyak masak
1/2 sk pandan emulco - lagi sedap kalau guna air daun pandan
Sedikit pewarna hijau
Cara2:
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau dengan whisk hingga sebati. Boleh juga menggunakan blender.
Panaskan kuali dengan api kecil. Sapu sedikit minyak atau majerin.
Tuangkan satu senduk adunan dan lenggang2kan kuali supaya membentuk bulat. Bila dah masak, boleh angkat dan masukkan inti.
INTI (saya main agak2 je..)
1/2 biji kelapa parut
Isi durian - anggaran 3 ulas
2 sudu besar gula
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur
Cara2:
Gaulkan kesemua bahan. Kalau nampak kering, campur sedikit air. Masak dengan api sederhana sehingga inti masak atau kelihatan pekat (melekit)
Dah siap inti dan menebar, boleh le digulung atau lipat ketayap tu ye... ;)
No comments:
Post a Comment