Pages

September 8, 2011

Kerang Masak Lemak Kuning



Sedap pulak masa puasa haritu makan kerang ni... Air tangan makcik saya yg terbaik!!  Tengok pakcik kita pun (hb makcik) makan dengan penuh selera... Kalau tengok gambar memang kering je, sebab kuah tu sekadar ala2 je untuk buat dia terasa lemak... Tak usah fikir kolestrol dulu, meh layannn...

Bahan2:

Kerang - bersihkan dulu
Bawang merah - tumbuk
Bawang putih - tumbuk
Cili - hiris (nak tumbuk sekali pun boleh)
Santan pekat secukupnya (kami guna sekotak kecil santan, campur air setakat tenggelam semua kerang)
Serbuk kunyit
Daun limau purut - banyak sket barang 4-5 helai utk masakan seperiuk
Asam keping - satu dah cukup
Garam

Cara2:

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga santan mendidih serta pekat dan kerang terbuka.  Sesekali kacau supaya santan tak pecah.  Perasakan garamnya...

Wangi rasa & bau limau purut.. makan dengan sambal kicap pun sodap

No comments:

Post a Comment