Pages

August 7, 2011

Urap pegaga, tauge & timun


Ingat nak buat urap pegaga je.. tapi terjeling kat tauge yg masih segar dan timun.. Maka dicampur2 lah mereka.. Saya suka sayur ala2 kerabu macam ni.. segar je memakannya.
Bahan2:

Pegaga - ambil daun sahaja dan hiris halus
Tauge - basuh dan tos
Timun - potong mcm mancis
1 cawan kelapa parut
3 ulas bawang merah (saya suka guna bawang besar)
1 inci belacan bakar/goreng
1 sudu ikan bilis atau udang kering
6 batang cilipadi (ikut suka pedas mana)
Garam
Gula (kalau suka)
Jus limau nipis

Cara2:

1) Tumbuk bawang, cili padi, belacan dan ikan bilis sampai lumat.  Ikan bilis selalu orang buat mentah2, tapi saya rendam dgn air panas sekejap..
2) Gaul bahan tumbuk tersebut dengan kelapa parut... Saya stimkan kejap kelapa tu dulu, biar jgn cepat basi.. Tambah garam dan gula serta jus limau.. gaul sebati.
3)  Gaul pula dengan ulam2 tersebut... boleh makan dah!

No comments:

Post a Comment