Memandangkan ikan tenggiri ni dah lama bertapa kat freezer tu, akak pun decide masak ni jelah! Masak pun tumbuk2 je apa yg patut.. ikut rasa :)
Bahan2:
2 ketul ikan tenggiri - gaul dengan garam dan kunyit selepas dibersihkan
3 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas kunyit - tumbuk
6 batang cili padi - ikut suka pedas mana, tumbuk
1/2 biji tomato - potong dua
1 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugur
Garam
Cara2:
1) Goreng sebentar ikan sehingga agak kekuningan
2) Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali bersama sedikit air (dlm 1/2 cawan). Rebus hingga mendidih/layu
3) Masukkan santan dan tomato. Biarkan hingga mendidih, sesekali kacau supaya tak pecah minyak.
4) Masukkan ikan, asam keping dan garam. Biarkan mendidih seketika dan angkat.
S3dappnyaa..nnt nk masak utk berbuka esok..
ReplyDelete