Pages

August 11, 2011

Ayam Percik


Hidangan beberapa hari yg lepas...ayam percik Kelantan versi bakar kat oven.  Resipi diperolehi dari MYR. Tapi akak buat kaler pucat je sebab tak letak cili demi anakanda tercinta.  Kalau tak, mau kena masakkan yg lain untuk dia..hehe.  Takde nak membebel banyak2, meh tengok camna nak membuatnya.

Sedap... Fawwaz tambah2 nasi dengan penuh selera..

Bahan2:

1 ekor ayam (saya buat 1/2 je)
1 1/2 cawan santan pekat (saya guna santan serbuk je, kurang le kilatnya..)
2 biji bawang putih
1 labu bawang besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih/halus
1/2 cawan tepung beras (next time buat nak kurangkan atau tak bubuh.. :))
Sedikit air asam jawa/asam keping (saya guna asam keping)
Cili kering (optional.. kalau nak kuah merah)
Garam dan gula secukupnya

Cara2:

1)  Kisar bawang, serai, halia, ketumbar dan jintan... kemudian guna untuk perap ayam dalam 1/2 jam atau lebih (saya guna separuh.. yg separuh lagi masuk freezer utk kegunaan akan datang..)


2)  Masukkan ayam yang diperap bersama tepung beras yang digaul sekali dengan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.


3)  Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan ke dalam loyang pembakar


4)  Bakar dalam oven dengan suhu 200C selama 1/2 jam atau sehingga ayam agak keperangan 


5)  Hidangkan ayam yang dicelup dengan lebihan kuah tadi...

No comments:

Post a Comment