PUNTEN! Hahaha... mesti ramai yg tak pernah dengar ini nama! Punten adalah makanan popular orang2 Jawa belah Sabak Bernam terutama kaum kerabat ku... Sebutan 'ten' tu macam 'e' tanda eg bile, sape.. bukan macam sebut 10 in english... :P Ini juadah terutama yg selalu dimakan waktu sarapan pagi waktu saya kecil2 dulu.. Kira macam makanan nostalgialah jugak. Tak abis2 akak nak bernostalgia...
2) Bila air nasi dah kering, keluarkan nasi ke atas dulang atau bekas, dan tekan2 dengan daun pisang atau plastik. Ratakan... Mula2 memang agak melekat, tapi bila dah nak sejuk semakin elok... tekan2 sampai rata dan padat. Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan..
Orang zaman sekarang dah jarang jumpa rasanya... Ala, sebenarnya ini macam nasi impit je... tapi versi lemak. Atau nasi lemak versi impit... Buatnya macam nasi lemak, boh santan & garam.. pastu air kena banyak macam nak buat bubur atau nasi impit.... Nantilah akak citer balik kat bawah. Zaman saya kecik2, makan punten ni dengan sambal udang kering atau isi ikan goreng, dan ditumis dengan cilipadi serta bawang. Ada daerah yg makan punten dengan sambal tumis biasa atau sardin. Ikutlah masing2...
Nak tau apa kandungan dan cara membuatnya?
Bahan2 (untuk 2 orang) :
1 cawan beras (sebaiknya beras biasa..)
1 cawan santan
1 sk garam (atau secukup rasa - macam buat nasi lemak)
Air yang banyak (saya letak 1/3 periuk 1.8 ltr)
Cara:
1) Basuh dan masak beras macam biasa - sekali dengan santan & garam. Saya guna periuk elektrik je.. dan biarkan sampai suis naik sendiri... selalunya belum cukup kering. Kalau tak cukup kering, sambung atas dapur biasa sembil sekali sekala mengacau nasi.
3) Bila dah sejuk, boleh potong... kalau potong waktu ia masih panas, jawabnya melekat la nanti..
Plan nak try buat hari ni
ReplyDeleteSaya pon jawa from Sg Besar
sedap kak punten ni.kami yg duk ijok ni makan dengan sambal tumis ikan bilis @ sambal taun..
ReplyDeleteMemang macam2 padanan dia.. Dulu, kadang2 makan dengan isi ikan yg dibuat sambal merah.. Ada kawan, org Ijok jugak, cakap dia makan dgn sambal sadin... ahh terliur dah ni :D
ReplyDeleteBetul tu sedap makan dgn sambal tumis cili api mmg makanan org jawa...
ReplyDeleteMmg maveles punten ni..sy yg org puchong ni pn suka sgt ngan mknn jawa..terbaikkk!!!
ReplyDeleteTerima kasih sebb share resipi punten.. Saya bukan org Jawa tapi trcari-cari resipi ni setelah makan punten di rumah kakak ipar.
ReplyDeletemakannya sama tempe goreng....hangat...!!! :-) MAKNYUSS....
ReplyDeleteUwenak banget kui angger enek kopi panas...
ReplyDeleteNgences aku..
ReplyDeleteTgh buat punten ni...doakan saya berjaya..hihihi
ReplyDeleteDah berjaya ke Azean? hehe
ReplyDeleteMak ku mbiyen selalu ngawe kue...ndee nyeluk gablok...hehe
ReplyDeletegablok rak ono santen.
DeleteGablok tu..pulut dikukus letak kelapa parut dan sedikit garam. Mskkan dlm pasu dan ditumbuk hingga lumat. Lpstu letak didulang dan ditekan bg padat macam buat nasi impit
ReplyDeletepunten ni sedap betul. dulu masa kami susah sangat, jaman biyen bendino mangan punten.
ReplyDeleteJaman sekarang punten tu jadi makanan lejen :D
ReplyDeleteEnak banget....Aku mangan karo sambal ijo ka sambal tumis ka....����
ReplyDeleteMintak resepi ye...nk share..nmpk mcm senang je buatnya..nanti nk cuba la
ReplyDeletekalau keluarga saya, kami campur dgn ubi kayu sikit masa masak tu. Lepas tu tumbuk2lah sikit dgn botol sebelum, ditekan dlm loyang. Kami makan dgn sambal tumis.
ReplyDeletekalau keluar saya, kami campur ubi kayu masa masak nasi tu. Samalah caranya guna santan & sikit garam. Bila dah masak tumbuk dan letak dlm loyang & ditekan2. Makan dgn sambal tumis /& ikan goreng. Sedap!
ReplyDeleteOoo mesti lg sedap kalau letak ubi. Boleh cuba nanti kalau as a ubi 😘 Ada jgk yg letak kelapa larut sekali.
DeleteMasa umor ku9 ke12 tahun manggon nang sawah sempadan.musim panen atau nandhur padi sego gablok iki la sarapan.tutol karo sambel tumis udang gerau. Enak mbanget...
ReplyDelete