Pages

July 2, 2011

Kuih Bakar Jagung


Hari tu buat kuih bakar perasa pandang yg hijo ala2 warnanya sebab dah abis color tu... Ingat weekend ni nak buat siaran ulangan dan semalam pergi cari pewarna hijau kat Geant... Tak ada you!!! Kalau kat M'sia mesti berlambak..mmm

Sebab nak juga makan bingka ni, nasib la ada kernel corn kat gobok tu.. so, blend sekali dengan tepung... yummm!!  Resipi sama je cuma tambah jagung.. Kalini saya letak resipi untuk 1/2 adunan muat acuan baulu kemboja tu.. tapi adalah adunan lebihan, masukle mana2 acuan comel ye!


 Bahan2:


1 cawan (200ml) tepung
1/2 cawan gula (kalau nak kurang manis kurangkan sikit lg)
1 butir telur
1 sudu besar mentega
1 1/2 cawan santan
1/2 cawan jagung kernel dlm tin (yg berbutir tu... atau boleh juga letak jagung parut)
Sedikit garam
Pewarna kuning

Cara2:

1) Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar sampai halus
2) Panaskan oven 180C dan masukkan sebentar acuan yang telah dilumur mentega atau majerin
3)  Bila acuan telah panas dan majerin telah cair, tuang adunan ke dalamnya
4) Bakar selama 1 jam

Tak sabar nak potong... panas lagi nih!

No comments:

Post a Comment