Pages

July 26, 2011

Air Asam Berkerisik

Buat ikan bakar kena ada air asam, terutama yg bukan jenis berlada.  Tapi sebenarnya saya memang jarang menyediakan air asam, melainkan sambal belacan atau lain2 sambal.  2-3 minggu lepas, en abe buat permintaan ikan bakar + air asam.. katanya teringat makanan kampung hehe!

Biasa2 tu tak letak kerisik... Cuma lepas ternampak satu entri kat Kongsi Resipi macam sedap je dia letak kerisik... Tak ingatle pulak blog siapa... :(   Tapi sedap sikit dari yg biasa tu... siap bawa balance ke office utk cicah dgn lauk lunch (pastinya lauk arab..:D )

Bahan2 macam biasa:

Bawang besar - dihiris atau racik halus
Tomato - potong kecil2/dadu
Cili padi - potong2
Air asam secukupnya
Sedikit garam & gula (opt)
Sedikit kelapa parut - goreng tanpa minyak sehingga garing dan tumbuk utk dijadikan kerisik (boleh juga guna yg sedia dijual tu)

Cara2:  Campurkan kesemua bahan dan sebatikan



No comments:

Post a Comment