Pages

June 27, 2011

Tenggiri Bakar Berlada


Lauk malam semalam... Plan asal nak buat kari, tetiba ubah fikiran buat bako2... tapi bako kat oven je lah... Menu senang dan sihat cik siti...


Bahan2:

2 potong ikan tenggiri
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 labu bawang besar
2 sudu besar cili kisar
1 batang serai
2 cm halia
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu jus lemon atau perahan lemon
Boleh juga kalau nak tambah dedaunan - daun kunyit, daun limau purut, daun ketumbar, etc
Sesudu minyak - saya selalu guna olive atau sunflower oil

Cara2:

1)  Bersihkan ikan
2)  Kisar bawang, serai dan halia hingga halus.
3)  Keluarkan bahan kisar dan campur dengan bahan2 lain.  Masukkan ikan dan golek2kan
4)  Perap 2-3 jam
5)  Letak ikan dalam dulang pembakar.  Alaskan dengan daun pisang, daun kunyit atau alu foil. Tuang sedikit minyak
6)  Bakar dalam oven selama 30 min dengan suhu 200C.  Nak bakar dengan cara lain pun boleh

No comments:

Post a Comment