Pages

October 15, 2010

Ayam Gajus


Lauk semalam... kukira sedaplah sebab en hubby makan tambah2.. haha. Walaupun aku sangat risau akan rupa perutnya nanti, tapi aku suka kalau nampak dia selera.. Itulah dilema ku. Takpelah, asalkan sihat dan jauh dari penyakit berbahaya....

Bahan2 :

1/2 mangkuk isi ayam (dada) yang telah dipotong2 kecil - anggaran 2 orang makan
2 ulas bawang putih - ketuk dan hiris halus
2 cm halia - hiris nipis
1/2 labu bawang besar (agak2 le ikut size bawang ye...) - hiris tebal
3 tangkai cili kering (kalau suka boleh tambah) - gunting sederhana lebar
1/2 cawan gajus (cashewnut) - dah siap roasted
2 sudu sos tiram
Kicap manis (aku main tuang je kicap jalen tu)
Lada sulah
Sedikit sos cili (dalam 1 sudu)
1/4 biji capsicum (semalam ku tak letak pun)
Tepung jagung secukupnya
Ajinomoto
Garam
Gula
Sedikit cuka (lupa letak tapi kebanyakan resipi org cina letak red wine ke, vinegar ke..)
Sedikit air atau stok ayam
Minyak secukupnya

Cara2 :

1) Perap sebentar hirisan ayam yang dah dibersihkan dengan sedikit tepung jagung (2-3 sudu), ajinomoto (1/2 sk), sedikit garam dan lada sulah (1/2 sk). Gaul rata.
2) Panaskan minyak dan goreng ayam sampai 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
3) Goreng pula cili kering yang dah dipotong sampai garing. Angkat dan ketepikan.
4) Tumis bawang putih, halia diikuti bawang merah hingga layu.
5) Masukkan sos tiram, sos cili, kicap, aji, gula, garam, air... biarkan mendidih kejap
6) Masukkan pula ayam, gajus dan cili. Biarkan kejap sampai ayam betul2 masak
7) Bancuh sedikit tepung jagung dengan air dan tuang dalam kuali (jgn banyak sangat..). Bila nampak dah pekat, angkat.... siap!


No comments:

Post a Comment