Pages

July 28, 2010

Sambal Kicap Tumis


Aku sebenarnya baru lepas buat karipap untuk dijual esok pagi. Dalam mengelim kulit karipap, tiba2 terbayang sambal ni. Dah lama aku tak buat, walau baru 2 hari lepas aku masak sup ayam (patutnya pasangan dia..). Sambal kicap ni juga mengingatkan aku pada sahabatku Mimie masa di ITM lebih 20 thn yg lepas. Dia panggil "sambal racun" sebab masa baru buat tu, ya ampun pedasnya.. tapi dah masuk sehari-dua dah kurang pedas, lagi manis adaa... Tapi inilah bekalan dari kampung yg selalu aku bawa balik ke kolej untuk dipadankan dengan Maggi mee.. hehe

Bahan2 :

Segenggam cili padi
10 ulas bawang merah - hiris dan goreng garing
2 ulas bawang putih - hiris dan goreng
Sedikit gula
Kicap manis secukupnya
Sedikit air asam/cuka/limau - kalau suka
Sedikit minyak masak

Cara2 :

1) Bersihkan cili padi dan tumbuk/kisar halus
2) Tumbuk halus bawang merah dan putih berasingan dari cili
3) Panaskan sedikit minyak dan tumis cili padi sehingga sedikit garing (awas! anda akan sakit hidung atau terbersin sedikit.. hihi)
4) Tuangkan kicap dan gula. Kacau sebentar.
5) Akhir sekali masukkan bawang yg telah ditumbuk. Kacau dan angkat.


2 comments:

  1. maaf ye..singgah sini...org mn ek?? terbaca kt blog 1 lg tu..lek kosnon lah..pt baru lah..so n so..
    org medan BP ke?kalo betollah..

    ReplyDelete
  2. Owwh... salam fmina08.
    Saya orang Sabak Bernam Selangor... bukan Bt Pahat.. :)

    ReplyDelete