Bahan2 (utk 2 orang) :
Utk marinade :
2 keping ayam - selalunya bahagian peha
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 cm halia - cincang halus
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu kicap manis
1 sudu kicap masin
1 sudu sos tiram
1/2 sudu serbuk lada hitam
1 sudu sos Lea & Perrins (dh google, katanya halal.. wallahualam)
1 sudu madu (takde madu, boleh letak gula sikit mcm aku mlm tadi)
Garam secukup rasa
Sos:
2 sudu mentega
1 labu bawang besar - potong dadu
1 sudu mentega
1 sudu tepung gandum
100 ml fresh milk atau susu cair
Kiub ayam atau daging + 100 ml air
1 tin kecil mushroom
2 sudu tomato paste (tomato sos pun boleh)
1 sudu kicap manis
1 sudu kicap masin
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
Note: Tak perlu garam sebab dah masin...
Coleslaw:
1/2 batang lobak merah - potong halus
4 helai daun kobis - cuci dengan garam, kemudian potong halus
1/4 labu bawang besar - hiris halus
4 sudu mayonaise
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu air lemon (cuka pun boleh)
Cara2:
Ayam:
1) Campurkan semua bahan dan lumurkan pada ayam. Cucuk ayam dgn garfu atau pisau supaya lebih menyerap. Perap semalaman.
2) Sesudah diperap, panaskan sedikit minyak dalam kuali (elok yg non-stick) dan tutup sampai dekat masak. Balik2kan.. Ambil masa dalam 15-20 minit. Sedap kalau sedikit juicy. Jgn terlalu masak..
Sos:
1) Tumis bawang dgn 2 sudu butter sampai layu dan ketepikan.
2) Masukkan 1 sudu butter dlm pan tadi dan masukkan tepung. Kacau seketika.
3) Masukkan semua bahan yg lain termasuk bawang... Angkat
Mayonaise:
Gaul semua bahan dalam mangkuk dan simpan dlm fridge sebelum dihidang.
Well done! Happy eating..
No comments:
Post a Comment