Pecal adalah favourite ku sedari dulu. Kalau kat kampungku, pecal di Pasar Khamis Parit Baru lah yg best sekali. Tapi yg aku perasan, lain tempat lain cara membuatnya. So, aku kongsikan resipi yg biasa kutemui di Kampung Sg Air Tawar, Sabak Bernam :D
Bahan2 sambal(sukatan ikut citarasa) :
Kacang tanah - goreng
Cili kering - goreng
Bawang merah - hiris dan goreng
Bawang putih - hiris dan goreng
Belacan - goreng
Asam jawa
Garam
Gula
Daun limau purut - hiris halus
Cara2:
1. Tumbuk atau kisar semua bahan goreng iaitu kacang, cili, bawang dan belacan, tetapi jangan terlalu halus.
2. Gaulkan bahan2 diatas dengan garam, gula dan asam jawa sehingga cukup rasa.
3. Taburkan daun limau purut dan gaul hingga sebati.
4. Apabila mahu menghidangkannya, masukkan sambal pecal ke dalam mangkuk dan tuangkan air panas sehingga larut. Kemudian tuangkan sambal ke atas sayuran yg telah dicelur.
Cadangan hidangan :
Sayur Taugeh - celur
Pucuk ubi atau pucuk paku - celur
Timun - racik
Kacang panjang - celur
Bihun celur
Nasi impit (optional - style Sg Besar)
kak siti! kenapa rajin masak sangat nih! hahaha
ReplyDeleteaku kagum...masak yang susah susah pulak tu..hehe
He he... isi masa lapang je.
ReplyDeleteandai cik siti masak.
ReplyDeleteasal parit baru ke ?
tebuk mana ye ?