Pages

October 23, 2008

Sotong Goreng Tomyam

Hidangan kami malam ini..

Bahan2:

2 ekor sotong (yg besar)
1 labu bawang besar - hiris
1 ulas bawang putih - ketuk & hiris
1 inci halia - hiris
1 batang serai - ketuk
3 biji cili api
2 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram
Sedikit paste tomyam
Garam & kunyit

Hiasan:
Carrot, tomato, daun bawang, daun ketumbar

Cara2:
1. Sotong dipotong kecil2 dan diperap bersama garam dan kunyit
2. Tumis bawang, halia dan serai hingga wangi
3. Masukkan sotong dan biarkan seketika
4. Masukkan sos tiram, paste tomyam dan daun limau (serta karot)
5. Bila sotong telah lembut matikan api dan taburkan dengan bahan2 hiasan yg lain.

p/s: boleh juga kurangkan kuahnya..

No comments:

Post a Comment