Pages

November 28, 2020

Laksa Johor Sedap


All time favourite. Tahun ni akak macam rajin sikit menggodek laksa. Semua channel pi siasat demi nak dapat rasa pior macam yg pernah akak makan dulu2. Walau tak setanding rasa laksa mak kepada ex officemate akak si Kamalrul buat, tetaplah puas hati sebab laksa ala2 kayangan ni macam tak jumpa kat Jitra neh. Nak makan, kenalah rajin sikit. Lepastu simpan kuah frozen. Bila2 masa teringin, tinggal rebus spaghetti je.. Yumm. Pueh hati ai.. 😋😋


LAKSA JOHOR CIKSITI
(Anggaran: 10-13 org makan) 

Bahan2:
1 1/2 bungkus spaghetti/angel hair

Kuah:
1kg ikan parang/tenggiri/kembung - biasa akak buat versi bajet je, guna ikan kembung lemak 😊
*Rebus dgn 600ml air dan 2 asam keping. Ambil isi. Kisar guna air rebusan. 
150g isi udang segar - kisar
50g udang kering - kisar
50g ikan masin kurau - kisar
*Rebus kulit udang, kisar bersama airnya dan tapis. Ambil airnya
*Kisar tulang ikan, tapis dan ambil airnya

Bahan B - kisar/tumis
100g bawang merah/besar
40g bawang putih
15g halia 
10g lengkuas
2-3 btg serai
20g cili kering (rebus, tos & blend) 
50g rempah kari ikan
Minyak utk menumis
Air secukupnya

Bahan C:
500g santan segar atau 2x RM2 pun boleh
150ml air
50g kerisik
2-3 kpg asam keping
Garam & gula - secukup rasa
1 sk sesedap rasa/Hilal atau kiub ayam - optional

Cara2:
1) Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Tambah air sedikit. 
2) Masukkan semua bahan2 lain. Kacau sebati dan masak sehingga mendidih. Biarkan merenih seketika. 
3) Tambah air ikut keperluan pd kepekatan. Laksa johor kena pekat sebab dorang biasa makan guna tangan katanya. 

Sambal belacan:
80g cili merah
10g cili padi
10g belacan - bakar/goreng
Secubit garam
1/2 sk gula
- tumbuk/kisar 

Ulam:
Timun hiris mcm spiral, buang bhg biji
Taugeh mentah
Bawang besar
Daun selasih
Daun kesum
Limau kasturi
Lobak asin - rebus 5 minit