OK lah... Akak nak share popia nestum & horlicks yang sedap dimulut ni. Asalnya macam nak buat suci dalam debu yang 4 segi tu.. Tapi tetiba teringat yang shape sebegini. Sebenarnya, ini cita2 tahun lepas yang tak kesampaian. Sampaikan masa tu, kulit popia expired dan horlicks jadi keras. Bendanya tak jadi. Baru hari ni dia jadi :P
POPIA NESTUM & HORLICKS
(Step by step)
Bahan2:
1 bungkus popia (saiz lebar)
1/2 cawan nestum - kisar halus
1/2 cawan gula aising
1 cawan susu tepung
1 peket horlicks 3 in 1
1 sudu tepung gandum dicampur dengan sedikit air (sebagai pelekat)
1 kg minyak untuk menggoreng
Pelekat..
Cara2 :
Gulung popia seperti dalam gambar. Tak payah guna lidi pun takpe sebab mudah je. Lekat dihujungnya dengan pelekat tepung atau air sebelum digulung habis.
Jangan gulung ketat2 dan jangan ditindan2... Susun macam dalam gambar ni ye!
Gunting popia yang telah digulung ikut bentuk yang kita suka.. menyerong ke, menegak ke..
Saya biarkan beberapa jam, baru goreng. Sebab ada terbaca, kalau simpan 24 jam lagi rangup. Cuma tak sangguple nak simpan lama2...
Goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuningan
Toskan..
Campur sebati bahan2 nestum, gula, susu dan horlicks.
Bila popia dah agak2 suam, taburkan bahan serbuk ke atasnya.
Gaul sebati.. saya gaul dengan tangan je. Jangan lupa sarung tangan tu ye... hehehe!
Inilah rupa paras kejadiannya... mmmm best! Sesuai untuk orang yang gigi tak cukup macam akak... :P
sis..deep fry boleh ke?atau goreng biasa?
ReplyDeletesalam hai kak. sy nk mntk izin share resepi akk ni. boleh ye.
ReplyDeleteSalam...minta izin share resepi nie ye..!tq
ReplyDeletewife ada beli kulit popia baru2 ni. ntah apa yang nak dibuatnya tak tahu lagi masih peram lagi dalam frozen. nak buat popia macam resepi ni nestum dan horlicks belum beli lagi.
ReplyDeletecopy&paste resepi..puan Blog
ReplyDeleteas-salam, slmt p
Berposa
Salam. Minta kebenaran share ye
ReplyDeleteWsalam.. silakan. Share utk manfaat ramai.. :)
ReplyDeleteAssalammualaikum sis, nak minta share ye...sedap la....nak cuba buat. Sebelum ni tahu makan je.....
ReplyDeleteassalam..sis..mintak share yea...cam best jek..tingin nak wat dri taun pas ag...=)
ReplyDeletemlm ni sy bru nk try wat popia nestum ni ikot resepi sis..arap2 berjaya laa..nyway thx 4sharing :)
ReplyDeletesalam... nestum tu guna nestum yg mana 1 ek?
ReplyDeleteSedap
ReplyDeleteTepung susu tk mcm mna sis?
ReplyDeleteSusu tepung.. mcm nespray, dutch lady, dll tu... campurkan sekali dgn bhan2 serbuk lain ya.. :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteCik siti kena simpan kat petisejuk ke kat luar ke popiahnye sebelm grg
ReplyDeletePakai nestum,3 in 1 boleh?
ReplyDeleteArti Mahdi.. letak kat luar je..
ReplyDeleteSis Anon.. cubalah guna 3 in 1 tu.. kita yg buat dia kan.. ;)
Salam
ReplyDelete