Kuih tradisional jangan dilupa...
Bahan2:
Kacang hijau
Gula pasir
Gula merah/melaka
Sedikit kelapa parut (seeloknya yg muda)
Sedikit garam
Daun pandan
Sedikit tepung gandum
Kulit: edited Jul '10
Tepung beras
Sedikit garam
Telur
Sedikit air kapur
Cara2:
(1) Rebus kacang hijau hingga lembut.
(2) Bila kacang dah lembut dan air tinggal sedikit, masukkan gula, garam dan kelapa. Biarkan seketika dengan api sederhana/kecil (takut melekat dan hangus di bawah).
(3) Bila air dah kering, taburkan 2 - 3 sudu tepung gandum supaya pekat dan mudah dibentuk nanti. Gaul dan biarkan seketika. Matikan api dan sejukkan.
(4) Bila kacang dah sejuk, bentukkan bulat2 <> macam gambar tu...
(5) Untuk kulit: Adun semua bahan dengan air macam nak goreng pisang tapi biar pekat sedikit.
Sedikit air kapur
Cara2:
(1) Rebus kacang hijau hingga lembut.
(2) Bila kacang dah lembut dan air tinggal sedikit, masukkan gula, garam dan kelapa. Biarkan seketika dengan api sederhana/kecil (takut melekat dan hangus di bawah).
(3) Bila air dah kering, taburkan 2 - 3 sudu tepung gandum supaya pekat dan mudah dibentuk nanti. Gaul dan biarkan seketika. Matikan api dan sejukkan.
(4) Bila kacang dah sejuk, bentukkan bulat2 <> macam gambar tu...
(5) Untuk kulit: Adun semua bahan dengan air macam nak goreng pisang tapi biar pekat sedikit.